Liposuction ile vücut şekillendirme

Liposuction ile vücut şekillendirme Görseli

Liposuction ile vücut şekillendirme

Genelde Liposuction denilince öncelikle kilo vermek için yapılan bir ameliyat olarak algılanır fakat işin aslı böyle değildir. Kişinin vücudunda orantılı görünümü bozacak şekilde bölgesel fazla yağlanma olan alanlardaki orantısız yağ dokusunun alınması ve vücut ahenginin sağlanmasıdır Liposuction. Yani liposuction kilo verme ameliyatı değildir, vücut şekillendirme operasyonudur. Kollar, sırt, bel, karın, basen, bacak içleri, diz içlerine, erkeklerde 1 ve 2. Derece jinekomasti için meme bölgesine yapılabilir, Bazen bir kaç alan birden yapılabilir. Liposuction 3-4 mm lik kesilerden, ince ve uzun kanüllerle yağ dokusunun çeşitli yöntemlerle parçalanarak alınması işlemidir. İyi değerlendirilmiş, uygun hastalarda çok güzel sonuçlar verir ve bu sonuçlar kalıcıdır. 

Muayenede nelere dikkat edilir?

Öncelikle hastanın kilosu değerlendirilir, hastanın tüm vücudunu etkileyen genel kilo fazlalığı varsa diyetisyene yönlendirilir ve kilo vermesi önerilir. Hastanın kilosu bölgesel alanlarla sınırlıysa ve kilosu son 1 yıl içinde sabitse o zaman liposuction için vücut orantısını bozan, dirençli yağlanması olan alanlar değerlendirilir. Kronik hastalıkları, sürekli kullandığı ilaçları, sigara ve alkol kullanımı sorgulanır. 

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Sigara kullanılıyorsa mümkünse bir ay öncesinden bırakmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanımı varsa bir hafta öncesinde kesilmeli, eğer devamı gerekiyorsa iğne tedavisine geçilmelidir. 

Ameliyat süreci nasıldır?

Ameliyattan en az bir gün önce doktorunuz ile tekrar görüşüp tekrar muayene ve değerlendirme yapılır, ameliyatla ilgili riskler anlatılır, bunun ile ilgili onay verilen formlar imzalanır. Sonrasında kan tahlilleri yapılır, anestezi bölümü tarafından değerlendirilir. Ameliyat günü hastaneye yatış yapılır, ameliyat saatinden 8 saat öncesinde yeme ve içme kesilir. Mutlaka kullanılması gereken ilaçlar sabahtan bir yudum su ile içilir. Hastaya varis çorapları giydirilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, anestezi verildikten sonra idrar sondası takılıp hastanın pozisyonu verilir. Ameliyat süresi yapılacak bölgeye göre değişir ortalama 1-3 saat sürer. Ameliyat bitiminde güçlü ağrı kesici yapılacağı için uyanırken ağrı hissedilmez. Ameliyat bitiminden özel korse giydirilir. Ameliyattan sonra 4. Saatte sıvı gıdalarla beslenme başlanır, sonrasında hemşire eşliğinde hasta ayağa kaldırılıp yürütülür. Zorunlu bir durum yoksa bir gece hastanede tutulur, antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi verilir. Ertesi sabah hasta değerlendirilir, ameliyat bitiminde su geçirmez bantlarla kapama yapıldığı için pansuman ihtiyacı olmaz. Hasta eğer rahat yürüyebiliyorsa antibiyotik ve ağrı kesici haplarla taburcu edilir. Korse ilk 3-4 gün çıkarılmaz. 

Ameliyat sonrası neler yaşanır?

Hasta 4 gün korseyi çıkarabilir, ılık duş alabilir. Ameliyat bölgelerinde yağ alınan alanlara kan toplanması olacağı için ameliyat alanlarında morluk ve şişlikler ve ödem olacaktır, hastanın bu durumunun normal olduğu anlatılır taburcu ederken. Duştan sonra tekrar korsesini hemen giymelidir. Ağrı kesicilerle ağrısı kontrol altında olacağı için kendi öz bakımını yapar, evinde küçük işlerini yapabilir.  Hastanın eğer basen, bacak içileri veya diz içlerinden liposuction yapılmışsa bir hafta süreyle sandalyede uzun süreli ayaklarını aşağıya sallayarak oturmaması, ayakta uzun süre sabit şekilde kalmanası belirtilir, ki buna dikkat edilmezse  ayaklarında ciddi kan toplanması, ağrı olacaktır, hatta bu sorunun yaşanmaması için hastanın bir hafta süreyle gündüzleri varis çoraplarını giymeye devam etmesi önerilebilir.  3-4. günden itibaren hafif yan yatabilir. Aksi bir durum olmadığı sürece 4. Gün ve 10. Gün kontrole çağrılır, 10. günde kontrolde bantlar ve dikişler alınır, bir hafta antibiyotikli krem kullanması önerilir. Ardından en az 3 ay kullanması için iz kremi önerisinde bulunulur. Hasta 1 ay sonrası tekrar kontrole çağrılır. Korse 5 hafta süreyle giymelidir. 

İşe ne zaman dönerim?

Çalıştığı işe bağlı verilecek bir karardır. Kişinin ağrı eşiği ve ödem düzeyine göre değişmekle birlikte uzun süre masa başında oturmuyor veya ayakta kalmıyorsa bir hafta sonunda işine dönebilir. Sürekli masa başında, sandalyede oturan ve ayakta uzun süre kalması gereken, ağır yük kaldırması gereken işler de çalışanlar bir ay dolunca işe başlayabilir


Spora ne zaman başlayabilirim?

Ameliyattan bir hafta sonra yürüyüşe izin verilir. Ağır ve aktif sporlar 2 ay dolduktan sonra başlanabilir.

Bu ameliyata bağlı hangi sorunlar olabilir?

Ameliyattan sonra ilk 3-4 gün liposuction yapılan bölgelere kan dolacağı ve ödem olacağı için morluk ve ödem belirgin olacaktır, hatta kişi kendini zayıflamış hissetmez, ameliyat sonrası mutsuz olunan bir dönemdir bu. 10. Günden itibaren ödemler azalmaya başlar, morluklar geçmeye başlar. Ameliyat bölgesindeki ödemlerin tam olarak geçmesi, yumuşaması en erken 1,5-2 ayda olacaktır ve kişi nihai sonuca bu süre sonunda kavuşacaktır. Liposuction yapılan alanlarda ciltaltı doku da nadiren de olsa düzensizlikler olabilmektedir, böyle bir durum olursa doktorunuz düzeltilmesine yönelik ek önerilerde bulunacaktır. 

Liposuction sonrası tekrar bu bölgelerde yağlanma veya şekil bozukluğu olur mu?

Bu ameliyatla ameliyat bölgesindeki fazla yağ hücreleri alındığı için bu bölgede yağlanma olmaz, genel olarak kilo alınır yine de vücut orantısı eskisi gibi bozulmayacağı için düzgün bir kilo alımı olur.

Op. Dr. Nazlı Tosun

Uygulama Alanlarım

Op. Dr. Nazlı TOSUN

Sosyal Medya

@drnazlitosun

WhatsApp ile iletişime geç