Meme Büyütme estetiği
Kadınlarda meme ergenlik döneminden itibaren gelişmeyebilir, emzirme sonrası meme dokusu çok fazla küçülebilir. Bu durumda kişide özgüven eksikliği ve mutsuzluk başlar. Bu sorunun güzellikle çözümü vardır yeter ki işinin ehli bir plastik cerrahi uzmanına başvursun.
Meme büyütme estetiği hangi durumlarda yapılır?
Kişinin meme dokusu küçükse, gelişmemişse yapılır
Muayenede nelere dikkat edilir?
Kişinin mevcut meme dokusu, memenin yerleşimi, asimetri, göğüs kemiği deformitesi, meme deformitesi var mı bakılır, göğüs çapı ölçülür. Kişinin istediği boyut ile ilgili görüşleri alınır ve muayene bulgularımız ile birlikte değerlendirilip yaklaşık bir karar verilir. Memede kitle var mı muayene edildikten sonra görüntüleme yöntemleri ile de değerlendirme mutlaka yapılır. Protezin çeşidi, boyutuna karar verdikten sonra protezin hangi plana yerleştirileceğine karar verilir. Hangi plana yerleştirileceği, mevcut meme dokusu ve şekline göre ve hekimin tecrübesine göre belirlenir.
Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler?
Sigara kullanılıyorsa mümkünse 15 gün öncesinden bırakmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanımı varsa bir hafta öncesinde kesilmeli, eğer devamı gerekiyorsa iğne tedavisine geçilmelidir.
Ameliyat süreci nasıldır?
Ameliyattan en az bir gün önce doktorunuz ile tekrar görüşüp tekrar muayene ve değerlendirme yapılır, ameliyatla ilgili riskler anlatılır, bunun ile ilgili onay verilen formlar imzalanır. Sonrasında kan tahlilleri yapılır, anestezi bölümü tarafından değerlendirilir. Ameliyat günü hastaneye yatış yapılır, ameliyat saatinden 8 saat öncesinde yeme ve içme kesilir. Mutlaka kullanılması gereken ilaçlar sabahtan bir yudum su ile içilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyat sonrası genelde dren konulur. Ameliyat bitiminde güçlü ağrı kesici yapılacağı için uyanırken ağrı hissedilmez. Ameliyat süresi kısa olduğu için sonda takılmaz. Ameliyat bitiminden özel korse giydirilir. Ameliyattan sonra 4. Saatte sıvı gıdalarla beslenme başlanır, sonrasında hemşire eşliğinde hasta ayağa kaldırılıp yürütülür. Zorunlu bir durum yoksa bir gece hastanede tutulur, antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi verilir. Ertesi sabah hasta değerlendirilir, drenler çekilir(silikon ve ince drenler kullanıldığı işin alınması sırasında acıma olmaz). Ameliyat bitiminde su geçirmez bantlarla kapama yapıldığı için pansuman ihtiyacı olmaz. Hasta antibiyotik ve ağrı kesici haplarla taburcu edilir.
Ameliyat sonrası neler yaşanır?
Bir sonraki gün duş alabilir. Ağrı çok olmayacağı için kendi öz bakımını yapar, evinde küçük işlerini yapabilir. 3-4. günden itibaren hafit yan yatabilir. Aksi bir durum olmadığı sürece 10. Gün kontrole çağrılır, kontrolde bantlar alınır, bir hafta antibiyotikli krem kullanması önerilir. Ardından en az 3 ay kullanması için iz kremi önerisinde bulunulur. Hasta 1 ay sonrası tekrar kontrole çağrılır. Korse 5 hafta süresince giyilir, sonrasında istediği sütyeni giyebilir, sadedice telli veya alt iç kısmında destek olan sütyenler önerilmez, meme de şekil bozukluğuna beden olabilir.
İşe ne zaman dönerim?
Çalıştığı işe bağlı verilecek bir karardır. Masa başı çalışılan bir iş ise bir haftanın sonunda rahatlıkla işine geri dönebilir. Kollarını aktif kullanması gereken ağır işler de çalışanlar bir ay dolunca işe başlayabilir
Spora ne zaman başlayabilirim?
Ameliyattan bir hafta sonra yürüyüşe izin verilir. Ağır ve aktif sporlar 2 ay dolduktan sonra başlanabilir.
Bu ameliyata bağlı sorunlar olabilir mi?
Meme büyütme ameliyatında vücut için yabancı cisim kabul edilecek silikon protez kullanıldığı için vücut yarafından normal olarak protez etrafında kapsül oluşturulacaktır. Nadiren bu kapsülde büzüşme olabilir, bu da memede ağrı ve şekil bozukluğuna neden olacaktır. Bunu önlemek için doktorunuz özel masaj önerecektir. Herşeye rağmen kapsül kontraktürü olursa tekrar operasyon yapılarak kapsül çıkartılıp protez değişimi yapılır.
Meme büyütme ameliyatı sonrası emzirebilir miyim?
Bu ameliyatta meme dokusu ve süt kanallarına dokunulmadığı için emzirme sorunu yaşamazsınız