Meme Dikleştirme Estetiği
Meme dokusu malesef yerçekimine direnemeyen bir yapıdır, doğum, emzirme sonrası veya kilo alıp verme sonrası sarkar. Bu durumda da hem fiziksel hem ruhsal sıkıntılar oluşur. Meme büyüklüğü kadar olmasa da sarkma nedeniyle de boyun ve omuzlarda ağrı çökme olabilir. Bu rahatsızlık kişiyi daha çok ruhsal açıdan mutsuz eder, istediği sütyen ve bikiniyi giyememek özgüven azalmasına neden olur.
Muayenede nelere dikkat edilir?
Öncelikle meme dokusunun miktarı, sarkmanın derecesi ve asimetri olup olmadığına bakılır. Yeterinde meme dokusu varsa öncelikle kendi dokusu ile dikleştirme yapılabilir. Yeterince dokusu yoksa veya yerçekiminden daha az etkilenmesini istiyorsa silikon protez ile dikleştirme planlanır. Bu operasyonda da ters T veya lolipop şeklinde iz kalacağı belirtilmelidir.
Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Sigara kullanılıyorsa mümkünse 15 gün öncesinden bırakmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanımı varsa bir hafta öncesinde kesilmeli, eğer devamı gerekiyorsa iğne tedavisine geçilmelidir
Ameliyat süreci nasıldır?
Ameliyattan en az bir gün önce doktorunuz ile tekrar görüşüp tekrar muayene ve değerlendirme yapılır, ameliyatla ilgili riskler anlatılır, bunun ile ilgili onay verilen formlar imzalanır. Sonrasında kan tahlilleri yapılır, anestezi bölümü tarafından değerlendirilir. Ameliyat günü hastaneye yatış yapılır, ameliyat saatinden 8 saat öncesinde yeme ve içme kesilir. Mutlaka kullanılması gereken ilaçlar sabahtan bir yudum su ile içilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2 saat sürer. Hasta anestezi altındayken idrar sondası takılır. Ameliyat bitiminde, dren konulur, dikişlerin üzeri su geçirmez bantlar ile kapatılıp korse giydirilir. Uyandırılırken güçlü ağrı kesici yapıldığı için ağrı olmaz. Ameliyattan 4 saat sonra sıvı gıdalarla yemesine izin verilir ve hemşire kontrolünde ayağa kaldırılıp yürütülür. Antibiyotik ve ağrı kesicilerle takip edilir. Hasta sabah tekrar değerlendirilir, drenleri çekilir, antibiyotik ve ağrı kesicilerle taburcu edilir.
Ameliyat sonrası neler yaşanır?
Bir sonraki gün duş alabilir. Ağrı şikayeti azdır, kendi öz bakımını yapar, evinde küçük işlerini yapabilir. 3-4. günden itibaren hafit yan yatabilir. Aksi bir durum olmadığı sürece 10. Gün kontrole çağrılır, kontrolde bantlar alınır, bir hafta antibiyotikli krem kullanması önerilir. Ardından en az 3 ay kullanması için iz kremi önerisinde bulunulur. Hasta 1 ay sonrası tekrar kontrole çağrılır. Korse 5 hafta süresince giyilir, sonrasında istediği sütyeni giyebilir.
İşe ne zaman dönerim?
Çalıştığı işe bağlı verilecek bir karardır. Masa başı çalışılan bir iş ise bir haftanın sonunda rahatlıkla işine geri dönebilir. Kollarını aktif kullanması gereken ağır işler de çalışanlar bir ay dolunca işe başlayabilir
Spora ne zaman başlayabilirim?
Ameliyattan bir hafta sonra yürüyüşe izin verilir. Ağır ve aktif sporlar 2 ay dolduktan sonra başlanabilir.
Bu ameliyata bağlı sorunlar olabilir mi?
Ameliyat sonrası tekniğe bağlı ters T veya lolipop şeklinde iz kalacaktır. İlk bir aylık süreçte ödem ve şişlik olur. Memelerin son şeklini alıp yumuşaması en erken 3 ay sonra olur.
Bu ameliyattan sonra emzirebilir miyim?
Genelde meme dikleştirme ameliyat teknikleri süt kanallarını etkilemediği için emzirme etkilenmeyecektir fakat yibe de bu konuda garanti verilmez, emziremeyebileceği mutlaka belirtilir